top of page

Lahden keskustassa on vipinää

Horus Cafe & Eatery

Vielä vuosi sitten Etelä-Suomen Sanomat (5.5.) kirjoitti, että Lahden keskusta on Suomen huonoin, mutta tänään on ilo lukea Etelä-Suomen Sanomista, että Lahden ydinkeskustan elinvoima on lisääntynyt (ESS 27.5.) ja voidaan puhua jopa ravintolabuumista. Kasvu on nopeampaa kuin Suomen kaupungeissa keskimäärin. Jutussa haastateltujen Heidi Puusan ja Karim Refaeyn Horus Cafe & Eatery on loistava esimerkki kaupunkia elävöittävästä yrityksestä, joka luo juuri sitä urbaania kulttuuria, mitä Lahti kaipaa ja ansaitsee. Ihailen myös Rautatienkadun yrittäjien yhteistyötä, josta Heidikin jutussa puhuu. Moderni yrittäjyys ei tosiaan ole yksin nyhjäämistä, vaan yhdessä viihtyisän ympäristön ja ekosysteemin rakentamista. Suppor your local ei ole jäänyt pelkäksi tuotemerkiksi Rautatiekadun yrittäjillä vaan se on muodostanut Lahdessa todellisen yrittäjäyhteistyön ja lahtelaisille ylpeyden aiheen paikallisista tuotteista ja palveluista.

Petit St Louis -myymälä Rautatienkadulla pyörittävä Heidi Kivinen ja Toni Putula ovat tehneet paljon konkreettista elävöittääkseen lahtelaista kaupunkikulttuuria design-kirppiksillä ja ravintolapäivätapahtumilla yhdessä muiden Rautatiekadun yrittäjien kanssa. Lahden kaduilla usein nähdyt Support your local -colleget, t-paidat ja kangaskassit ovat tämän pariskunnan käsialaa. Toinen hyvä esimerkki on Hei Lahti -kartta, jossa nostetaan esille lahtelaisia yrityksiä.

Siltikin tekemistä riittää, koska edelleen Lahdessa on suhteessa paljon tyhjiä liikehuoneistoja keskustassa. Uskon, että kehitys on hyvä ja Lahdella on mahdollisuus olla houkutteleva urbaanin ja elävän kaupunkikulttuurin kohtaamispaikka. Lahdella on sijaintinsa vuoksi valtavat mahdollisuudet houkutella kaupunkiinsa läheltä ja kaukaa ihmisiä. Muotoiluinstituutti, Helsingin yliopiston Ympäristöteknologian laitos ja tulevaisuudessa LUT-yhteistyö antaa mahdollisuuden olla kiertotalouden ja urbaaninkulttuurin moderni kohtaamispaikka.

Tämä vaatii kuitenkin myös meiltä päättäjiltä viisautta ja rohkeutta luoda mahdollisuuksia ja tukea uusille toimintatavoille. Tarvitsemme tulevaisuuteen katsovaa oteta yrityksien, järjestöjen ja kaupungin yhteistyöhön. Yhteisten pelisääntöjen tulee olla selkeät ja osallistavat, jotta elinvoimaa ja uutta yritystoimintaa voi synnyttää matallakin kynnyksellä ja kaupunkiin saataisiin lisää "positiivista kuplintaa ja nuoria yrittäjiä tuoreilla liikeideoilla" syntyy.

Lahdessa on viime aikoina keskusteltu paljon siitä, että uuden yrityksen synnyttäminen on vaikeaa kaupungin lupahakemusten hankaluuden ja epäselvyyden vuoksi. Tähän pitää kiinnittää huomiota. Yrittäminen tulee noudattaa yhteisiä pelisääntöjä ja reiluja ehtoja, mutta se ei saa jäädä kiinni raskaasta ja epäselvästä prosessista.

Ps. Horus cafe & eatery on mun lempipaikka Lahdessa ja oon superinnostunut, että Heidi ja Karim avaa uuden ravintolan Lahteen!


RECENT POSTS

ARCHIVE

bottom of page