top of page

Ääniä kaupungille


Kaupungin äänet

“Ennätyksellinen festivaalikesä: useat rockfestarit loppuunmyytyjä” uutisoi Yle (31.7.). Ruisrock, Tikkurilafest ja Ilosaari saivat kaikki tänä vuonna ennätykselliset yleisömäärät.

Festivaalikulttuuri on muuttunut, enää ei riitä pelkkä musiikki vaan nyt haetaan kokonaisvaltaista elämystä, johon kuuluu musiikin lisäksi kiinnostava ympäristö, taide, ruoka ja yhteisöllisyyttä tarjoavat kokemukset. Halutaan kokea jotain uutta.

Flow-festivaali on jo pitkään ollut edelläkävijä festivaaleille kokonaisvaltaisen kokemuksen tarjoajana. Samaan aikaan kuitenkin Flow:n kasvaessa moni kävijä on alkanut etsiä uusia paikkoja. Rinnalle on syntynyt paljon pieniä festivaaleja, joissa kaupungin omaperäisyys kiedotaan yhteen kulttuurikokemusten kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi Sodankylän elokuvafestivaalit, Järvenpään Meidän festivaalit ja Turun Ilmiö.

Pienet festivaalit saavat nopeasti jalansijaa, jos onnistuvat luomaan omaleimaisen profiilin.

Lahti on sijainniltaan loistava ja tänne on helppo tulla. Kaupungilla on myös maaginen maine rehellisen karuna ja urbaanina kaupunkina. Vanha tehdasrakennus, underground-musiikki, street food ja paikallinen desing matkakeskuksen viereisessä korttelissa alle tunnin päässä pääkaupunkiseutua kuulostaisi aivan liian hyvältä.

Jo viime vuonna loppuunmyyty Kaupungin äänet -festivaali on kasvamassa Lahden keskustassa kiinnostavaksi tapahtumaksi, jossa yhdistyvät laadukas indierock ja räppi, streetfood ja paikallisten putiikkien desingtori. Kolmatta vuotta järjestettävällä festivaalilla on paljon potentiaalia kasvaa suuremmankin suosion kohteeksi.

Loviisankadun ympärille toistaiseksi rakentuva festivaali on Lahden kaupungin profiloitumisen kannalta kiinnostava. Festivaalissa voisi yhdistyä Lahden parhaimmat puolet: rehellinen, urbaani kaupunkikulttuuri, muotoilu- ja desingkaupunki sekä paikallinen yrittäjyys.

Lähellä olevat palvelut ja monipuolinen kattaus kulttuuria nuorille ja lapsiperheille on juuri se viesti, jonka kaupunki haluaa antaa. Tutkimusten mukaan juuri rikas kulttuuritarjonta tekee kaupungista houkuttelevan.

Juuri nyt on kysyntää laadukkaalle indierockille ja räpille, suomalaiselle desingille ja urbaanille kaupunkifestivaalille. Ehkä Summer upin lisäksi Lahteen mahtuisi toinenkin iso festivaali, joka houkuttelisi läheltä ja kaukaa urbaanin kulttuurin ja musiikin ystäviä. Kaupungin kannattaisi ottaa koppia!

Kulttuuritoimintaa voisi kaupunginkin puolelta tukea enemmän ja osoittaa sen lahtelaisille ja ulkopaikkakuntalaisille. Esimerkiksi Helsingin keskustasta Torveen, Katu-klubiin tai Vanha Jukoon on alle tunti ja Pietarista 2,5 tuntia. Siis yhtä kaukana kuin Vuosaaresta Kulttuuritehdas Korjaamolle tai Tampereelta Helsinkiin.

Maria Rytkönen

Kaupunginvaltuutettu (sd.)

Festareiden ohjelma:


RECENT POSTS

ARCHIVE

bottom of page