top of page

Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille!


Lahden kaupunginvaltuusto käsitteli Henni Hyytiä-Ilmosen, Elisa Lientolan ja Salla Palmi-Felinin kanssa tekemäämme valtuustoaloitetta maksuttoman ehkäisyn puolesta. Kävin jälleen pitämässä aiheesta puheenvuoron, mutta tällä kertaa en puhunut nuorten terveellisestä seksuaalisuudesta, nuorten resursseista hankkia ehkäisyä tai seksuaalivähemmistöistä kuten aiemmin, vaan taloudellista hyödyistä, koska juuri se näyttää aiheuttavan kysymyksiä.

"Arvon puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

On hienoa huomata, että Lahti on edistyksellinen ja järkevä, ja tukee aloitettamme. Monet kaupungin kuten Turku, Tampere, Hämeenlinna, Kangasala ja Orivesi ovat seuranneet Porvoon hienoa esimerkkiä hakea paitsi hyvää ehkäisyneuvontaa myös auttaa nuoria terveelliseen seksuaalisuuteen. Monet kaupungit ovat kokeilun jälkeen myös laajentaneet maksuttoman ehkäisyn tarjoamista nuorille.

En rupea toistamaan edellä olevien valtuutettujen hyviä puheenvuoroja. Haluan puhua aloitteen taloudellisesta näkökulmasta, koska liian usein ajatellaan, että ”me vain maksetaan nuorten seksiseikkailut” tällä aloitteella.

Monet kaupungin ovat kokeilleet aloitetta sen tuomien säästöjen vuoksi. Aloite toisi erityisesti Lahdelle säästöjä, koska juuri Lahdessa tehdään maakunnassa eniten tarpeettomia abortteja. Näistä syntyviä ikäviä tilanteita joudutaan myös hoitamaan monipuolisesti muullakin terveydenhuololla kuin pelkästään kalliilla aborteilla. Abortin tekeminen on aina ikävä tilanne, joka on raskasta niin fyysisesti kuin henkisesti. Nämä epätoivotut tilanteet tuovat myös kuluja. Olisi tärkeää, että Lahti voisi ottaa myös tämän säästötoimen käyttöön.

Valitettavasti PHHYKYn valtuusto ei tukenut aloitettamme, mutta vain äänen murto-osaerolla. Asiakohdan päätösehdotuksessa todetaan, että Lahti suosittaa PHHYKYä tutkimaan aloitteen toimeenpanoa.

Toivon, että HYKYn valtuutettuina istuvat Lahden kaupungin valtuutetut toimivat päätösehdotuksen mukaisesti eli edistävät tahoillaan asian etenemistä.

Aloitteesta hyötyy juuri Lahden kaupunki ja lahtelaiset, koska hyötyisimme aloitteesta eniten taloudellisesti, inhimillisiä kysymyksiä unohtamatta. Toivon siis päätöksen mukaista omistajaohjausta HYKYssä."

Lue myös uutinen puheenvuorostani:

https://www.ess.fi/uutiset/paijathame/art2513852?fbclid=IwAR1hUl021aavqf-l3Oy9ZPbV06X9juX2uLwkHCkiTxTgiruchg0swZLSc1g

Olen kirjoittanut aiheesta aiemmin mm.: https://www.ess.fi/Mielipide/art2473493


RECENT POSTS

ARCHIVE

bottom of page