top of page

Tarvitsemme feministisen liikkeen!

Sosialidemokraattiselle Naisliitolle on tehty aloite nimen muuttamisesta Sosialidemokraattiseksi Feministiliitoksi.

Sosialidemokraattinen Naisliike kuvaa tavoitteekseen ”tasa-arvoisen, suvaitsevaisen ja moniäänisen yhteiskunnan”. Demarinaiset kuvaa itsensä feministiseksi liikkeeksi, jonka se määrittelee ”liikkeeksi, joka pyrkii vapauttamaan miehet ja naiset määrittävistä sukupuoleen liittyvistä jäykistä rakenteista.”

Aloitteen tekijä Maria Rytkönen kertoo aloitteen perimmäisen tarkoituksen olevan luoda aito väylä kaikille tasa-arvosta ja feminismistä kiinnostuneille osallistua liiton toimintaan sen tarkoituksen mukaisessa hengessä.

– Emme voi feministisenä järjestönä itse sulkea toiminnan ulkopuolelle ihmisiä sukupuolen perusteella. Naisliike on saavuttanut monia hienoja asioita historiassa, tämän työn jatkuvuus ja vaikuttavuus tulisi taata mahdollistamalla vaikuttaminen kaikille kiinnostuneille.

Aloitteen on allekirjoittanut kymmenkunta, mutta aloitteen kannattajajoukko on jatkuvasti kasvava. Aloitteen allekirjoittajien joukossa on muun muassa Ulpu Iivari.

– Minusta Maria Rytkönen oli ajatellut perustellusti asiaa. Kokoushan asian sitten ratkaisee. Naisliiton identiteetti taitaa olla vähän hakusessa. Ei kai ole riittävää, jos se tarjoaa vain kivaa yhdessäoloa naisille. Kyse on kuitenkin poliittisesta liikkeestä, Iivari kommentoi aloitetta Facebookissa.

Demarinaisten pääsihteeri Marja-Hannele Vuohelainen sanoo aloitteen olevan tervetullut.

Aloitteen hengen mukaisia kampanjoita ja keskusteluavauksia on viime aikoina ollut julkisuudessa useita. Alkuviikosta näyttelijä Emma Watson puhui laajalti julkisuutta saaneessa puheessaan YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin HeForShe-tilaisuudessa miesten osallistamisesta naisten aseman parantamiseen. Suomessa Naisasialiitto Unioni on FemAct kampanjassaan nostanut esiin feministimiehiä.

– Sosialidemokraateilla olisi tässä todellinen tilaisuus olla ajanmukainen feminismiliike sekä ensimmäisenä suomalaisena naisjärjestönä ottaa askel kohti edistyksellistä feminismiä. Aatteen edistämiseen tarvitsemme koko yhteiskunnan, sukupuoleen katsomatta. Sukupuolten välinen tasa-arvo tulisi olla meidän kaikkien huoli, Rytkönen jatkaa.

Aloite on luettavissa kokonaisuudessaan https://www.facebook.com/SosialidemokraattiseksiFeministiliitoksi


RECENT POSTS

ARCHIVE

bottom of page