top of page

Lahden tulee säilyä muotoilun opiskelukaupunkina


Ammattikorkeakoulujen rahoituksen tulospohjaiseksi muuttumisen ja voimakkaiden koulutusleikkauksien vuoksi myös Lahden Muotoiluinstituutin rahoitus supistui 30 %:lla. Tämän vuoksi LAMKin hallitus päätti luopua muoti- ja vaatesuunnittelun ja korumuotoilun linjoista. LAMK sanoo joutuneensa tekemään strategisia päätöksiä, koska juustohöylää ei enää voinut käyttää. Opiskelijat ovat kertoneet, että huono tilanne on jatkunut jo pitkään, eivätkä opettajat enää jaksaneet lähteä puolustamaan Muotoiluinstituuttia peläten samalla oman työnsä puolesta. Koulutuksen laatu on jo heikentynyt leikkausten vuoksi ja henkilökunta on voinut huonosti jo pitkään epävarman työtilanteen takia.

Muodin- ja vaatesuunnittelun sekä korumuotoilun linjat ovat kansainvälisesti arvostettuja ja opiskelijat menestyneitä omalla alallaan. On siis hyvä, että strateginen päätös tehtiin, mutta en ole varma, oliko se paras mahdollinen. Jatkossa Muotoiluinstituutin pääpaino tulee olemaan vahvemmin muotoiluprosessin hallinnassa ja immateriaalisessa muotoilussa. Samanaikaisesti Lahden valtuusto päätti juuri luopua LAMKin osakkeistaan (64%) ja myydä ne Lappeenrannan yliopistolle. Osakkeet ja päätäntävalta siirtyvät siis Lappeenrantaan. LAMK sulautuu LUT-konserniin ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto laajentuu Lahteen. Odotuksina on, että yhteistoiminta lisää Lahden houkuttelevuutta. Lappeenrannan teknillinen yliopisto on luvannut lisätä professorien määrää, jos rahoitus niin sallii. Myös opiskelijoiden aloituspaikkojen odotetaan kasvavan.

Tämä kaikki on kuitenkin vielä vähän auki. Toivon, että yhteistyö mahdollistaa Lahden kasvun opiskelijakaupunkina ja Lahden vahvuudet muotoilun, kiertotalouden ja ympäristöteknologian osalta osataan hyödyntää jatkossa voimakkaammin. Lahden tulee varmistaa, että yhteistyö vahvistaa Lahden asemaa muotoilun opiskelijakaupunkina eikä jätä mahdollisissa taloushaasteissa Lahtea leikkauslistalla olevaksi pieneksi yksiköksi. Kaupungilla on tässä mahdollisuus olla vahvasti mukana tekemässä Lahdesta kansainvälisestikin tunnettua muotoilun kaupunkia. Opiskelijat ovat osansa jo antaneet, nyt kaupungin tulisi osoittaa, että se on opiskelijoiden arvoinen.

Tällä hetkellä valitettavasti Lahti ei ole houkutteleva opiskelijakaupunki. Kaupungissa ei tunne opiskelijakulttuuria ja monet opiskelijat lähtevät mieluusti pääkaupunkiseudulle viikonlopuksi ja kesäksi. Yhdessä opiskelijoiden kanssa olisi mahdollista rakentaa huokuttelevaa kaupunkia, johon pian asettautuvat ja elämäänsä rakentavat tulevaisuuden menestyjät kokevat kuuluvansa. Lahti tulee tavoitella nousevan alan opiskelijoita jäämään kaupunkiin rakentamaan tulevaisuuden kaupunkia.

Maria Rytkönen

kuntavaaliehdokas

Lahti


RECENT POSTS

ARCHIVE

bottom of page