top of page

Mitä hyötyä on Taide- ja muotoilukeskuksesta?


Kaupunginvaltuuston infossa keskusteltiin eilen Taide- ja muotoilukeskuksen rakentamisesta.

Kaupungin strategia on luotu kokonaisuutena kaupungin houkuttelevuuden lisäämiseksi ja menestymisen edistämiseksi. Jos olemme tosissaan tavoittelemassa kaupungin strategian mukaista ”elämyksien ja muotoilun kaupunkia” emme voi olla hyväksymättä valtuustossa maanantaina esitettyä Taide- ja muotoilunkeskuksen toteuttamista. On turha odottaa kaupungin talouden nousua, jos emme itse usko kaupunkimme vahvuuksiin.

Eilen valtuustoinfossa käydyn keskustelun pohjalta tuntuu, ettei kaikilla valtuutetuilla ole visiota, kuinka kaupunkia tulisi kehittää tulevaisuuden kaupungiksi. Liian usein olen kuullut samoilta valtuutetuilta kommentteja vain autoilua koskien - riippumatta aiheesta.

Voi olla, etteivät kaikki ymmärrä taide”bisnestä”, aivan kuten minä en ymmärrä vaikkapa moottoriajoneuvobisnestä, mutta onneksi päätöksenteon voi muodostaa tutkimustietoon nojaten myös sellaisista asioista, joita ei itse hahmota tai joista ei itse henkilökohtaisesti ole kiinnostunut.

Vuoden 2013 Vaasan yliopiston Museoiden taloudellinen vaikuttavuus -tutkimuksen mukaan museokävijät tuovat alueelle kolminkertaisen määrän tuloja, koska suurin osa kävijöistä kuluttaa myös museon ympäristössä olevia palveluita.

Ihmiset haluavat koko elämyspaketin: nähtävää, ravintoloita ja kahviloita, shoppailua. Pelkkä museo ei ole siis tarpeeksi, tarvitsemme todella Taide- ja muotoilukeskuksen ja sen ympärille sitä tukevan infrastruktuurin. Toivon hankkeelta kunnianhimoa ja innovaatioita! Esimerkiksi Ateneumin taidemuseon Vesta-keikka myytiin tällä viikolla hetkessä loppuun. Erityisesti nuoria kiinnostavat elämykset ja design. Juuri tässä on Lahden tulevaisuuden houkuttelevuuden siemen.

Infrastruktuurin rakentaminen ei palvele vain museota, vaan koko kaupunkia. Kaikkien tavoitettavissa oleva laadukas kulttuuri ja taide on erittäin merkityksellistä myös kasvatuksellisesta näkökulmasta. Vuonna 2014 tekemässäni koulutuksen periytyvyyttä tutkivassa tutkimuksessa perehdyin taiteen ja kulttuurin merkitykseen koulutukseen valikoitumisessa. Kasvatustieteissä tiedetään, että kulttuurisella pääomalla on vaikutusta koulussa menestymiseen ja koulutuksen arvostukseen, siten myös koulutustasoon. Laadukas kulttuuri ei ole kaikille tavoitettavissa. Taidekasvatus varhaiskasvatuksesta lähtien on tärkeä tekijä lahtelaisten osaamistason ja sivistystason kehittämiseksi yliopistokaupungiksi muodostumisen aikana.

Nuoret tarvitsevat myös kohtaamispaikan. Kävin tällä viikolla kahdessa lukiossa vierailemassa ja edelleen tuntuu, että alle 18 -vuotialla ei ole Lahdessa kohtaamispaikkaa. Parhaimmillaan Taide- ja muotoilukeskus toimii elämysten kohtaamispaikkana nuorille.

Usein kysytään, kuinka Lahti voisi houkutella nuoria ja perheellisiä muuttamaan kaupunkiin? Tällä hetkellä on vaikeuksia pitää nykyisetkin nuoret kaupungissa. Saan jatkuvasti palautetta siitä, etteivät meidän ulkopaikkakunnilta tulevat opiskelija, ehkä erityisesti muotoilualan opiskelijat, viihdy Lahdessa. Vaikka itse opiskelu kiinnostaa ja koulutus on laadukasta, kaupunki tarjoaa liian vähän siihen, että nuoret jäisivät kaupunkiin. Lähellä oleva Helsinki vie mukanaan myös viikonloppuisin.

Lahden kansainvälisestikin meritoituneet opiskelijat ovat kaupungille kultaakin arvokkaampia. Juuri nämä tulevat menestyksen tekijät ovat niitä tulevaisuuden yrittäjiä ja uusien tuotteiden ja paikallisten työpaikkojen luojia sekä innovatiivisia työntekijöitä.

Lahden ammattikorkeakouluopiskelijat ja jatkossa yhä voimakkaammin myös yliopisto-opiskelijat tulisi sitouttaa voimakkaasti mukaan rakentamaan kaupunkia, sen julkikuvaa, katukuvaa ja uusia aloja. Opiskelijat tulisi sitouttaa voimakkaasti osaksi taiteen ja muotoilun kaupunkibrändiä. Taiteen- ja muotoilunkeskus on olennainen osa tätä palettia.


RECENT POSTS

ARCHIVE

bottom of page