top of page

Lahtelainen Maria Mäkynen – sivistyksen, tasa-arvon ja hyvinvointiyhteiskunnan puolustaja


Omakuva-juttu Demokraatissa 20.11.2017

Esittelyvuorossa on Maria Mäkynen. Hän on koulutuksen asiantuntija ja koulutuspäällikkö Työväen Sivistysliitossa. Maria kertoo olevansa ennen kaikkea sivistyksen, tasa-arvon ja hyvinvointiyhteiskunnan puolustaja.

– Taustani on koulutuksen tutkijana ja poliittista kokemusta olen kerryttänyt useissa luottamustoimissa ja poliittisena avustajana kansanedustajille SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin, Ilmari Nurminen ja lyhyen aikaa myös Timo Harakka ja Nasima Razmyar.

Maria Mäkynen arvostaa kulttuuria ja taidetta, erityisesti vaihtoehtoinen ja kantaaottava kulttuuri puhuttelee häntä ja siksi hän viihtyy paljon taidegallerioissa, hämyisissä keikkabaareissa tai konemusiikkiklubeissa sekä filosofian kirjojen parissa viinilasi kädessä.

– Kiireisen ja aktiivisen elämäntyylimme takia pyhitämme aviopuolisoni Matias Mäkysen kanssa vapaa-ajan matkusteluun, mutta muulloin viihdymme erittäin hyvin yhdessä erilaisen yhteiskunnallisen aktiivisuuden parissa ympäri Suomea, Maria kertoo.

Kuntapäättäjäroolin takaa löytyy koulutussosiologian ja pian yhteiskuntatieteiden maisteri.

– Ammennan ajatukseni yhteiskuntatieteellisestä analyysista, jota yritän saada käytäntöön ja arjen päätöksiksi. Demokraattisen yhteiskunnan toiminnan ehto on sivistys ymmärtää itseensä ja ympäristöönsä vaikuttavia asioita sekä kyvykkyys toimia yhdessä muiden kanssa niiden puolesta. Siksi minulle koulutus ja kaupunkilaisten vaikutusmahdollisuudet ovat tärkeitä. Taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen kestävyys on meidän kaikkien kannalta keskeistä. Tasa-arvo ja resurssien tasainen jakautuminen on yhteiskunnan ja talouden vakauden kannalta perusteltuja arvoja. Näitä pyrin edistämään myös Lahdessa, jossa työttymyys ja koulutuksen periytyvyys on korkea, Maria Mäkynen painottaa.

Kuntapolitiikassa Maria Mäkynen haluaa vaikuttaa konkreettisesti rakkaan kotikaupunkinsa Lahden ja sen kaupunkilaisten menestykseen. Kuntapolitiikassa tehdään ne ratkaisut, jotka todella vaikuttavat ihmisten elämään; millainen peruskoulutus, millainen elinympäristö, millaiset mahdollisuudet toteuttaa itseään ja tehdä töitä?

Ymmärrys yhteiskunnan kilpailuhenkisestä luonteesta ja yhdenvertaisen ihmisyyden puolustaminen on syy SDP:n valinnalle.

Maria haluaa päästä vaikuttamaan ennen kaikkea ihmisten mahdollisuuteen kehittää ja toteuttaa itseään. Hän toimii tällä hetkellä Lahden kaupunginvaltuutettuna ja sivistyslautakunnan jäsenenä sekä Wellamo-opiston johtokunnan puheenjohtajana. Hän on myös Vapaus valita toisin -yhdistyksen varapuheenjohtaja sekä Urheiluopistosäätiön hallituksen jäsen. Lisäksi hän toimii Lahden Työväen yhdistyksen johtokunnassa ja Hämeen piirin piirihallituksessa.

SDP:n Maria valitsi, koska hän näkee, että kestävää politiikkaa on purkaa sortavia rakenteita ja arvioida kriittisesti yhteiskuntaa sen jatkuvassa muutoksessa rakentavasti yhteistyössä kehittäen kohti tasa-arvoista ja demokraattista yhteiskuntaa. Juuri ymmärrys yhteiskunnan kilpailuhenkisestä luonteesta ja yhdenvertaisen ihmisyyden puolustaminen on syy SDP:n valinnalle.

– Demareiden syväymmärrys taloudellisista lainalaisuuksista ja pyrkimys rakentaa taloutta ihmisten välineeksi eikä ihmistä talouden välineeksi ovat syitä miksi tämän puolueen itselleni valitsin. Yhden asian liikkeet ilmentävät ehkä tavoitteita selkeästi, mutta monimutkaisissa kysymyksissä kokonaisvaltainen yhteiskunta-analyysi kantaa pidemmälle muuttuvassa maailmassa, Maria tiivistää valintansa perusteita.

– Lahden haasteena on korkea työttömyys ja matala koulutustaso. LUT-konserni tulee korjaamaan koulutustasoa jatkossa, mutta samalla tulee tehdä töitä sen eteen, että korkeakouluopiskelijat myös jäävät kaupunkiin. Koulutuksen periytyvyyttä täytyy tasoittaa nostamalla kaikkien koulujen koulutuksen laatua ja lisäämällä resursseja sinne, jossa sitä enemmän tarvitaan. Varhaiskasvatuksessa subjektiivinen päivähoito-oikeus tulee palauttaa ja pitää huoli, ettei koulutuksellinen segregaatio synny lasten välille jo varhaisiässä, Maria Mäkynen listaa suuntaa ja toimenpiteitä koulutuksen kehittämiselle.

Maria kuvaa Lahtea rehellisen aidoksi urbaanikaupungiksi, jossa olisi potentiaalia trendikkääksi kulttuurikaupungiksi ja viihtyisäksi lapsiperheiden kodiksi.

Jos Maria Mäkynen saisi korjata yhden asian päätöksenteossa, se olisi Lahden koulutustaso.


RECENT POSTS

ARCHIVE

bottom of page