top of page

Suomi 100 v


Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau piti eilen Lahden kaupungin itsenäisyyspäivävastaanotolla koskettavan puheen. Puhe puhutteli monella tavalla, mutta vasta kun joku huomautti, ettei hän puhunut sodasta, oikeastaan vasta ymmärsin miksi puhe oli erinomainen.

En osannut kaivata puheessa tarinoita sodasta. Tietysti historia on tärkeää ja on erittäin keskeistä, että muistamme ja tutkimme vaikeita ja sotaisia juuriamme. Minulle itsenäisyys ja suomaisuus on ennen kaikkea vapautta, tasa-arvoa ja sivistystä. Minulle suomaisuus koostuu siitä 100 -vuotisesta matkasta siihen maailman parhaaksi maaksi, jossa jokainen voi olla vapaa. Hyvinvointivaltio, joka mahdollistaa meidän jokaisen itsenäisyyden. Aito vapaus vaatii tasa-arvoa ja sivistystä.

Yhdyn Millan sanoihin, että voi olla ylpeä, että saa elää maassa, jossa jokainen voi itse päättää ketä rakastaa. Ja siihen, että sivistys on sitä, että ihmiset kykenee käsittelemään itseensä vaikutavia asioita, kriittisesti informaatiota ja muiden ihmisten mielipiteitä.

Vain laadukas koulutus mahdollistaa vuoropuhelun, jossa maa kehittyy. Tähän tarvitaan sellainen maa, jossa kaikille saatavilla olevat koulut, kirjastot ja muut kulttuuri-instituutiot ovat keskeinen osa maan peruspohjaa.

Hyvää 100 -vuotispäivää Suomi!


RECENT POSTS

ARCHIVE

bottom of page