top of page

Lahden kuuluu olla turvallinen kaikille!


Kuva: ranneliike.net / Karo Holmberg

Ihanat ihmiset,

upea sateenkaariväki,

Lahdessa et ole kylän ainoa homo, et kylän ainoa lesbo, bi, transihminen tai muun sukupuolinen!

Lahdessa meitä on aina ollut monenlaisia ja erilaisia yksilöitä.

Lahti kuuluu meille kaikille!

Kiitos, että olette tulleet tänään tänne. Se on todella arvokasta ja juuri sinä olet arvokas. Jokainen, joka marssii tänään kanssamme, osoittaa rohkeutta kaikkien lahtelaisten puolesta.

Lahti Priden teemana on tänä vuonna Vähemmän kuin vähemmistö; vähemmistöjen vähemmistöt. Kiitos erityisesti teille, jotka olette tulleet tänne vaikka se ei ole ollut monelle helppoa. Tänään täällä me voimme kaikki kuitenkin kokea yhteisöllisyyttä, turvaa ja ylpeyttä itsestämme. Me olemme kaikki upeita juuri sellaisina kuin olemme. Lahti Pride on ennen kaikkea juhla meille kaikille ja juhla ihmisoikeuksien puolesta!

Lahti Pridessa on tietysti kyse kuitenkin myös vahvasta sanomasta maailmalle. Sateenkaariyhteisö tai ihmisoikeudet ei ole pelkästään paraateja, glitteriä ja upeita värikkäitä ihmisiä. Pridessa on kysymys siitä, että jokainen meistä voi elää myös tylsää ja harmaata arkea juuri sellaisena kuin on ilman, että tulee kyseenalaistettua oman identiteettinsä vuoksi. Lahden kaupunki tulee olla turvallinen kaikille. Jokaisen ihmisen tulisi pystyä kulkemaan kadulla ilman solvausta, vihaa tai pilkkausta. Jokaisen pitäisi pystyä käymään vessassa ilman pelkoa väkivallasta tai huutelusta. Jokaisen pitäisi pystyä osoittamaan rakkautta rakastetulleen ilman häpeää. Omana itsenä oleminen tässä kaupungissa on parasta mitä kaupunki voi saada. Se on voimavara. Se, että jos joku on oman rajallisen ajatusmaailmansa vuoksi kahlittu vääränlaisiin käsitykseen, se on osoitus sivistymättömyydestä ja heikkoudesta. Me voimme auttaa heitä yhdessä päästä kahleista, koska rakkaus voittaa vihan.

Se, että olet tänään täällä on jo iso teko. Se on tarpeeksi. Kannustan kuitenkin jokaista teitä vaikuttamaan turvallisemman ja ystävällisemmän kaupungin puolesta meille kaikille. Pride on kerran vuodessa mutta patriarkaalisen yhteiskunnan ja sortavien rakenteiden purkaminen on jokapäiväistä työtä. Ei aseteta ihmisiä vastakkain tai tavoitteita paremman yhteiskunnan puolesta vastakkain, koska jokainen heikko-osainen on puolustamisen arvoinen.

Omien etuoikeuksien tunnistaminen ei aina ole helppoa, mutta se on ensi askel sortavien rakenteiden purkamiseksi. Etuoikeuksien tunnistaminen ja jatkuva oppimisen matka itsestämme suhteessa ympäristöön on meidän jokaisen tehtävä.

Kannustankin ottamaan yhteyttä valtuutettuihin, politikkoihin paremman ja avoimemman Lahden puolesta! Kannustan vaikuttamaan eri yhteisöissä koko sateenkaariyhteisön vuoksi. Lähde myös itse ehdolle seurakuntavaaleissa, kunnallisvaaleissa ja eduskuntavaaleissa. Tee kuntalaisaloite unisex-vessoista tai kannusta ystävääsi, koska nyt on aika muutokselle. Lahti on meidän kaikkien, ja meillä kaikilla on oikeus tulla ulos kaduille juuri sellaisina kuin olemme.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuskysymykset ovat parhaimillaan arkista normaaliksi hyväksyttyä elämää ja arkea. Jotain, josta jokainen voi iloita ja sitä ei tarvitse verhota kulissien taakse. Jotain, jossa oman itsensä ja identiteetinsä ilmaiseminen on esteetöntä ja ennakkoluulotonta. Jokaisella on itsemääräysoikeus määrittää itse itsensä ja kehonsa ilman kyseenalaistusta tai todistelua.

Tänään kuitenkin me iloitsemme toisistamme ja meillä on upea juhla nauttia rohkeista ihmisistä. Annetaan tänään sateenkaarilippujen liehua ja iloitaan Lahti Pridesta!

Kiitos kunniasta saada olla Lahti Pride -suojelija ja kiitos Lahden Setalle mielettömästä työstä kaikkien meidän eteen.

Upeaa päivää ja Lahti Pride -viikkoja!

Lahti Pride -viikot jatkuvat 2.9. asti! Lahti Pride -sivuiltalisätietoja ja ohjelma.

Lue jutut Lahti Pridesta:

https://www.ess.fi/uutiset/paijathame/art2478658

https://www.ess.fi/uutiset/paijathame/art2478601


RECENT POSTS

ARCHIVE

bottom of page