top of page

Puhujavierailuni Romaniassa


Kansainvälinen European Education After 2019 -seminaari kokosi viikonloppuna Bukarestiin, Romaniaan 50 nuorta poliitikkoa ympäri Euroopaa, mm. Englannista, Saksasta, Irlannista, Espanjasta ja Belgiasta. Minulla oli kunnia olla seminaarin ensimmäinen puhuja aiheenani suomalainen koulutus ja koulutuksen periytyvyys.

Seminaari pidettiin Romanian parlamenttitalolla, joka on Euroopan suurin parlamenttitalo ja maailman suurin rakennus Pentagonin jälkeen. 1800 -luvun tyyliin rakennettu mahtipontinen rakennus on diktaattori Nicolae Ceaucescun itselleen ja hallinnolleen 1984-89 rakennuttama palatsi - siis vain 4 vuodessa. Rakennus oli valmistumassa juuri, kun Ceausescu syrjäytettiin vallasta ja teloitettiin. Rakennuksessa on 1100 huonetta, mutta suurinta osaa ei pidetä yllä suurten kustannusten vuoksi. ”Kansan kodiksi” nimetty rakennus peitti alleen 30 000 ihmisen kodin ja se rakennettiin keskellä kansan köyhyyttä. Itse en ehtinyt kiertää taloa, koska jouduin lähtemään kentälle heti puheeni jälkeen, mutta 45min kierroksella ehtii nähdä vain 5% rakennuksesta.

Kiinnostavinta olikin ehtiä tutustumaan edellisiltana kiinnostaviin nuoriin ympäri Eurooppaa. Britannian brexit-keskustelu on mielenkiintoista kuulla juuri paikallisilta nuorilta, joille koko brexit oli alunperinkin katastrofaalinen uusimmista hallinnollisista kohuista riippumatta, koska suurin osa nuorista äänesti brexitiä vastaan. Erittäin kiinnostavaa oli kuulla romanialaisten näkemyksiä maansa haasteista. Korkea maastamuutto erityisesti korkeakoulutettujen osalta on ongelma, koska palkat ovat todella matalat. Keskivertopalkka on 300€/kk. Näiden nuorten tavoitteena oli nostaa palkkoja merkittävästi.

Oli innostavaa päästä puhumaan kansainväliselle yleisölle koulutuksen merkityksestä ja kehittämisestä. Yleisökysymykset olivat todella hyviä! Kiitos YES Socialists kutsusta!


RECENT POSTS

ARCHIVE

bottom of page