top of page

Lasten mielenterveyspalvelut kuntoon!

”Kärjistettynä voi todeta, että lasten mielenterveyspalveluissa vaihtoehdot ovat erikoissairaanhoito tai ei mitään, sanoo psykososiaalisten palveluiden tulosaluejohtaja Heli Peltola.”

Tämä on kyllä erittäin vakava uutinen, jota olen kyllä jo pitkään yrittänyt sanoa niin valtuustossa kuin sivistyslautakunnassa. Meidän on pakko saada lapsille matalamman kynnyksen ennaltaehkäiseviä palveluita! Näitä tulisi olla lasten kouluarjessa ja lapsiperheiden läheisyydessä helposti saatavilla niin kevyitä perheiden tukimuotoja, harrastusmahdollisuuksia kuin kevyeen terapian- ja psykososiaalisiapalveluja.

Ei voi olla niin, että juuri siellä missä ihmisen koko elämään parhaiten voisi vaikuttaa positiivisesti ja ehkäistä syrjäytymistä, vaihtoehdot ovat kallis ja vaikea pääsyinen erikoissairaanhoito tai ei mitään. Kun lapsi pääsee erikoissairaanhoitoon ollaan jo pahasti myöhässä.

Valitettavasti olen kuullut lahtelaisilta opettajilta, että pieni lapsi on voinut olla jo useamman vuoden seksuaalisen väkivallan tai huonojen olojen vuoksi masentunut ennen kuin lapsi aloittaa edes koulun. Monta vuotta pienen lapsen elämässä on paljon. Meidän tulee ehkäistä näitä tapauksia, tukea perheitä, saavuttaa lapset jo varhaiskasvatuksesta alkaen!

Perheiden tukeminen ja varhaiskasvatuspalvelut ovat parasta säästötoimintaa ja kannattavinta investointia mitä Lahti voi tehdä. Erikoissairaanhoito, lapsen menetetyt vuodet ja pitkät terapiakaudet ovat kalliita ja inhimillisesti raskaita, aivan turhaan kun voimme ehkäistä niitä paremmalla politiikalla.


RECENT POSTS

ARCHIVE

bottom of page